Egzersizin bir yararı daha; egzersiz yapanlarda aritmi riski azalıyor !

kalp spor aritmi

Obezitesi ve aritmisi olan hastalarda düzenli olarak yapılan egzersizin aritmi riskini azalttığı gösterildi.

Çok yakında yayınlanan bir araştırmada aritmisi olan 308 obez hastaya egzersiz programları önerilmiş ve hastalar dört yıl boyunca aralıklı olarak Holter EKG takibi ile aritmi (atriyal fibrilasyon) atakları sıklığı açısından izlenmiş. Hastalardan takip süresi boyunca kendi yaşlarına göre egzersiz kapasitelerini artırmaları ve kilo vermeleri istenmiş. Dört yıllık takip sonunda egzersiz kapasitesini iki basamak ve üzerinde artıran ve kilo verebilen hastalarda diğerlerine oranla belirgin olarak daha az aritmi atağı saptanmış.

kalp sporAritmi riskindeki azalmanın ilaç ve diğer tedavilerden bağımsız olarak egzersize ve kilo vermeye bağlı olduğu hesaplanmış. Egzersiz kapasitelerini artıran ve kilo verebilen hastalarda diğerlerine göre aritmi ataklarının 2,75 oranında daha az görüldüğü ve aritmi ilaçlarına ve ablasyon tedavisine ihtiyacın da belirgin olarak azaldığı saptanmış. Kilo vermeye orantılandığında aritmi riskinin sadece egzersiz kapasitesini artırmakla bile azalabildiği de ortaya çıkmış.

Hangisi daha önemli; kilo vermek mi, egzersiz mi ? Önceki araştırmalar obezitenin aritmi riskini artırdığını zaten göstermişti. Bu araştırma egzersiz yapmanın ve “fit” olmanın aritmi riskini azalttığını ve kilo vermenin olumlu etkisine ilave atkıda bulunduğunu göstermesi açısından çok önemli. 

Bu araştırmada söz konusu olan aritmi “atriyal fibrilasyon” adı verilen ve felce (inmeye) sebep olabilen bir ritim bozukluğu çeşididir.

Bu felç riski de göz önüne alınırsa egzersiz yapmakla, uygun kiloda kalabilmekle, “fit” olmakla aslında ne kadar önemli sağlık sorunlarından korunabileceğimizi unutmayalım.

kalp ip atla ali serdar fak

Teknolojinin konforuna kapılıp, hareketten vazgeçmeyin; sağlığınızı riske atmayın.

Bol hareket edin. Artık daha iyi biliyoruz, bol hareket kalp sağlığı için çok yararlı.

Prof. Dr. Ali Serdar Fak, www.vivasaglik.com

Kaynak: CARDIO-FIT Çalışması, Journal of American College of Cardiology, 1 Eylül 2015

Sınırlı Sorumluluk Beyanı : Sitemizin içeriği ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Bilgiler hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Site bilgilerine dayanarak tanı ve tedavinin yönlendirilmesi önerilmez. Sitede ilgili yasa içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı yoktur.

Copyright © Tüm Hakları Saklıdır.